VII. Geleneksel Kitap Okuma Şöleni ödül töreni gerçekleştirildi

featured
service

Çankırı Anadolu Lisesi tarafından organize edilen İl Geneli Liselerarası VII. Geleneksel Kitap Okuma Şöleni ödül töreni gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel Fen Lisesi Çok Amaçlı Salonda gerçekleşen program saygı duruşun ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Çankırı Anadolu Lisesi Okul Müdürü Zekeriya Yelmen açılış konuşması yaparak “İnsanların kişisel gelişimlerini sürdürebilmeleri için günlük hayatta belirli aktiviteler yapmaları gerekmektedir. Bu aktivitelerden biri de kitap okumaktır.

Okumak, insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. Gelişmiş ülke toplumları, sahip oldukları bilgilerin % 60′ mı bu yolu kullanarak edinmişlerdir. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Geri kalmış toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanı çoğunlukla yararsız işlerde harcamaktadırlar. Bu yüzden de zaman akıp geçmekte ve bu toplumlar medeniyeti yaka yalanlamaktadırlar.

Kitapla yetişen nesiller donanımlarını üst seviyeye çıkarmış, başarılı ve iyi yetişmiş nesiller olacaklardır. Kendisini yetiştirmiş, okuyan fertlerin günlük sohbetleri bile farklıdır. Bu sohbetlerin muhatapları her cümlede yeni bir bilgi öğrenirler.

Kitap okumanın zihni geliştirmeye katkısı aslında anne karnında başlar. Anne karnındaki bebek 6. ya da 7.aydan itibaren dış dünyayı işitebilir. Kendisine kitap okunan çocukların dil gelişimi sağlıklı olmaktadır. Kitap okunan ve kitap okuyan çocukların düşünceleri, diğer çocuklara göre çok daha zengin olur. Kitap okuyan çocukların iletişim kapasiteleri artmaktadır. Okuma, çocuğun kelime hazinesini de arttırmaktadır.

Kitap okumanın sınav hazırlığına da katkısı vardır. Kitap okuyan ve okuduklarını çok iyi değerlendirebilen öğrenciler diğer öğrencilere göre çok daha başarılı olmaktadırlar. Çözülmesi ve anlaşılması güç paragraf sorularını bir çırpıda okuyup anlayabileceklerdir. Hatta belki de çok kitap okuyan bir öğrenci okuduğu kitaptan bir paragrafın kendisine soru olarak geldiğini bile görebilecektir. Böylece geleceğinin belirleyicisi üniversite sınavında kitap okumayan öğrencilere göre sıralamada çok daha yukarılara çıkabilecektir.

Birçok aile, çocuklarının kitap okumamasından şikayetçidir. Kitap okurken sıkılan çocuk, saatlerce televizyon ya da bilgisayar karşısında kalabilir ve nedense sıkılmaz. Bilgisayarda oyun oynayarak, televizyon seyrederek büyüyen çocuklarımız gittikçe okuma isteklerini yitirmekte ve okumanın sağladığı imkândan mahrum kalmaktadırlar. Karakter gelişimi, bilgiyi ve araştırmayı seven insanların yetiştirilmesi ile mümkün olur. Çocukların, kendilerini okuyarak yetiştirmeleri gerekir. Çünkü eğitim sürecinde çocuklara her şey anlatılmaz, yani buna imkan yoktur. Yanlış bilgi ile doğru bilgiyi ayırabilen kişilerin sayısının artması için, kişiye çocukluktan itibaren kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir. Kitap okuma alışkanlığı olan çocukların eğitim süreçleri de çok daha başarılı olmaktadır. Bu da anne – babaların işlerini kolaylaştırmaktadır. Kitap okumayan nesillerin fikir üretme kabiliyetleri körelmektedir ve başarılı bir iletişim kuramamaktadırlar. Böylece okumayan, okuduğunu anlamayan, anladıkları arasında ilgi kuramayan, analiz yapamayan, dinlemeyen, sorgulamayan tek düze nesiller yetişmektedir. Bu yüzden de savaşlar ve kavgalar artmakta, başkalarının planladığı hayatı yaşamak zorunda kalan nesiller ortaya çıkmaktadır.

Biz de Çankırı Anadolu Lisesi olarak geleceğimizin teminatı gençlerimizin ufkunu açmak, onlara kitap okumayı sevdirmek, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, öğrencilerin kelime dağarcığını zenginleştirmek, kendilerine güven duygusunu pekiştirmek, öğrencinin kritik analitik düşünce yapısını, analiz-sentez kabiliyetini geliştirmek, bilgili olma, doğruyu yanlışı ayırt edebilme özelliğini kazandırmak, Türkçeyi doğru, güzel, etkili kullanma becerisini artırmak amacıyla, İlimiz merkez ve ilçelerinde bulunan liselerinde okuyan bütün öğrencilere ulaşarak kitap okuma şöleni düzenledik.

Türk Dili ve Edebiyatı dersi İl zümre başkanı koordinesinde ilimizin farklı liselerinde görev yapan Edebiyat öğretmenlerinden oluşan komisyonca 100 temel eser içerisinden belirlenen 5 adet romanın seçimini yapmış, Okullarımız tarafından romanların okunması sağlanmış, her lise öncelikle kendi öğrencileri arasında kitap okuma yarışması düzenleyerek şölene katılacak öğrencileri belirlemiştir.

Kitap okuma şölenine katılan 19 liseden 3’er kişi olmak üzere toplam 57 öğrenci sınava alınmış, değerlendirme komisyonu bireysel ve gurup birincilerini tespit etmiştir. Yarışmaya katılan okullarımızı ve öğrencilerimizi kutluyorum.” dedi.

Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı “Bizler ilk emri oku ile başlayan bir inancın ve bu inancı nizame ettiren ecdadımızın yolunda her daim okumaya önem vermiş bundan sonrada verme azmi ve gayreti içerisinde olan bir neslin evlatlarıyız. Tabi ki geçmişteki birikimlerimizin geleceğe aktarılması ve bu birikimlerin üzerine de bundan sonra yeniden dünya ile şekillenecek, dünyayı yeniden dizayn edecek ve mevcut gelişmelerle birlikte hareket edebileceğimiz medeniyetimizin diğer düsturlarını da yaşatma ve devam ettirme noktasında her türlü gayreti sarf etmemiz gerekiyor. Bu nedenle de bilgi edinmenin en önemli nedenlerinden bir tanesi olan kitap okuma, kitapla hemhal olma, bu bağlamda kainatı keşfetme, kainatın sırları ile hemhal olma ve insanlığa bu noktada hizmet etme yarışında okumanın ve bu düşünceden hareketle de okuduklarımızı idrak edebilmenin, tefekkür edebilmenin, zihnimizle ve gönül bağımızı bütünleştirerek, insanlığa kendimize ve ülkemize hayırlı hizmetler yapabilmenin süreçlerini hep birlikte yaşamak ve bu doğrultuda da yaşam sürecini geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

İnsanın tekamül süreci içerisinde kalbin mutmain olması diğer insanlara tavır ve davranışlarımız açısından tabiattaki güle, çiçeğe ve eşyaya tavır ve davranışlarımız açısından çok büyük bir ehemmiyetin olduğunu belirtmek istiyorum. Bilimsel anlamda kitap okuma üstün becerisi olarak tanımlanmış ve gerçekten bilgi edinmenin en önemli kaynaklarından bir tanesi olarak ifade edilmiştir. Kitap okuyanlar kendi hayatlarında bunu bizzat müşahid etmişlerdir.  Kitap okuma her şeyden önce boş zamanları değerlendirmek için bir etkinlik olmayıp, insanın fizyolojik ihtiyaçları gibi zihni ve kalbi aydınlatma noktasındaki en anlamlı düsturu ve ihtiyacı olması gerekir. Bu anlamda kitap okumak aynı zamanda bir iç disiplin, duyulara ve zihne olan etkisi itibari ile de hakikaten vazgeçilmez bir hekimliktir. Özgün bir etkileşimin ve bu kapsamda da akademik başarımıza katkısının kesinlikle tartışılması mümkün değildir. Eğer okuduklarımızı anlıyorsak, anladıklarımızı da kendi zihnimizde şekillendirebiliyorsak ve bunu da çevremizle paylaşabiliyorsak o zaman gerçekten birikimli, donanımlı bireyler olarak kendimize, kendi zihnimize ve etrafımıza yaydığımız ışığın miktarı da kesinlikle ziyadesiyle artacaktır. Bu kapsamda bütün bu medeniyet düsturlarımızın gerçekleştirilmesi için düzenlenen Kitap okuma şenliği onur ve gurur verici bir çalışmadır. Bundan dolayı emeği geçenleri kutluyorum.” dedi.

Açılış konuşması sonrasında ‘Nar Ağacı’, ‘Tütün Zamanı’, ‘Kalpaklılar’, ‘Kürk Mantolu Madonna’, ‘Ateşten Gömlek’ eserlerini okuyarak sınava tabi tutulan öğrencilerden; birinci Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Eda Çor, ikinci Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi Abdullah Eren Çınar, üçüncü Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Ayşenur Topal ödüllerini aldı.

Program İl Geneli Liselerarası VII. Geleneksel Kitap Okuma şenliğine katılan öğrencilere Katılım Belgelerinin verilmesi ile sona erdi. 

Kaynak:Bizim Çankırı

VII. Geleneksel Kitap Okuma Şöleni ödül töreni gerçekleştirildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin