Atatürk ün Cenaze Töreni Konferansı

featured
service

10-16 Kasım Atatürk Haftası etkilikleri kapsamında Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen tarafından “Atatürk’ün Cenaze Töreni” konulu konferans verildi.

  1. Yıl Kültür Merkezi’nde saat 14.00’de başlayan konferansa Vali Yardımcıları İbrahim Şahin ve Zafer Engin, Rektör Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması sonrasında Atatürk demek 77 milyondan taşan heyecan demektir diyerek sözlerine başlayan Yrd. Doç. Dr. Yüksel Özgen “Cenazelerin bizim toplumuzda ayrı bir önemi vardır. Atamızın cenaze töreni için önce İstanbul’da sonra da Ankara’da ve aynı zamanda da her ilde törenler düzenlenmiştir” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938’de vefat ettiğini cenazesinin 10 gün sonra 21 Kasım 1938’de defnedildiğini belirterek Atatürk’ün hasta olduğu günlerdeki vatanı, milletine duyduğu saygıyı gözler önüne koyan Özgen “atamız hasta olduğu günlerde, hatta doktorlarının 24 saatten 23 saatini dinlenmesi gerektiğini söylemesine rağmen Cumhuriyetin 15. Yılında 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramına katıldığını, Hatay sorunu için askeri geçit törenini hasta olmasına rağmen bizzat izlediğini ve düşmana dik duruşu ile mesaj verdiğini” söyledi.

57 yaşında vefat eden Atatürk’ün hayatına bakıldığında bir insanın ömrüne sığmayacak kadar dolu bir yaşam sürdüğünü de belirten Özgen “Atamızın ömrü cephelerde geçmiştir. Cumhurbaşkanlığı döneminde en uzun Çankaya Köşkünde kalmıştır.” dedi.

Atatürk’ün öldüğü gün Cumhurbaşkanlığı’na, zamanın TBMM Başkanı Çankırılı Abdülhalik Renda’nın 1 günlük Cumhurbaşkanlığı yaptığını da hatırlatan Özgen “Atamız öldükten 10 gün sonra cenaze namazı düzenlendi. 16 Kasım’da İstanbul’da saat 10.00’da Dolmabahçe’de tören başladı. 19 Kasım’da cenaze namazı kılındı. Cenaze namazı sonrasında Atamızın naşı deniz yoluyla İzmit’e oradan da demiryolu ile 20 Kasım’da Ankara’ya ulaştırılmıştır.  Cenazenin başında Başbakan Celal Bayar bulunmuştur. Atamızın geçtiği güzergahlarda vatandaşlar yollara dökülerek Atamıza son vazifelerini yerine getirmişlerdir. 21 Kasım’da Ankara’da düzenlenen cenaze törenine her ilden 3 kişilik heyet davet edilmiştir.” dedi.

Atatürk’ün cenaze töreni için her ilde de törenler düzenlendiğini belirterek Çankırı’daki cenaze töreni fotoğraflarını ve zamanın Valisi ve Halk Evi yetkilisinin okumuş olduğu metinlerden örnekler veren Özgen “Şu anki Anıt Alanı o zaman Cumhuriyet Meydanı olarak geçiyordu. Halk 21 Kasım’da Kültür Müdürlüğü’nün bulunduğu binadaki Halk Evi’nde tören düzenlemiştir. Halk Evi töreni sonrasında Cumhuriyet meydanında toplanan vatandaşlar saat 16.00’da Çankırı Kalesi’nden atılan top sonrasında 3 dakikalık saygı duruşunda bulunup gözyaşları ile evlerine dönmüşlerdir. Törene vatandaşların yanı sıra işyeri sahipleri de dükkanlarını kapatarak katılmışlardır.” dedi.

Konferans Vali Yardımcısı İbrahim Şahin’in tuz lambası hediyesi ve Rektör Savaş’ın çiçek takdimi ile sona erdi.

 

 

Atatürk ün Cenaze Töreni Konferansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin