Başkan Esen’den ‘Meydan’ açıklaması: Dükkan yapılmasını ben değil Bakan Kurum istedi

featured
service

Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, meydan projesiyle ilgili eleştirilere, “Buradaki projede ben dükkan yapmayı istemedim. Merdivenle belediye tarafından inilecekti 3 metre, Köşk Pastanesi tarafı düz olacaktı. Altı da 2 kat otopark olacaktı. Ama dükkan yapılmasında en büyük esas bakanımızdır. ‘Buraya dükkan yap’ dedi. ‘Bu yanlış anlaşılabilir’ dedim. Ama ‘hayır dükkan yap, otoparkı tek kat yap. Dükkanları satarsın, projenin parasını buradan karşılarsın. Böyle olursa valilik tarafını da sana tahsis ederiz.’ dedi.” şeklinde yanıt verdi.

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, 99.5 FM bandında yayın yapan Radyo Neşe frekansı ile Çankırı Postası’nın sosyal medya kanalları üzerinden yayınlanan Gündem Özel programının konuğu oldu. Başkan Esen, görev sürecini, yapılan çalışmaları ve planlanan projelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Esen’in konuşmasından öne çıkan önemli satır başları şöyle:

“Bazen soruyorlar, ‘Seçim atmosferine girdiniz mi?’ diye ama inanın giremedik. Önümüzdeki işleri bitirmenin peşindeyiz. Bir an evvel sezonu kaçırmadan. İmalat işleri, park bahçelerin işleri, ÇASKİ, Fen işleri, işletme iştirakler, destek hizmetler gibi bunların belli mevsimleri var. Kışın asfalt atamıyorsunuz, alt yapıya giremiyorsunuz hava şartlarından dolayı. Bunları yetiştirmenin peşindeyiz.

BÜTÇENİN 1,5 KATINI BORÇ OLARAK ÖDEDİK

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Allah nasip etti halkımızın teveccühüyle bu göreve getirildik. 4,5 yıl süre zarfında ilk 1 yıl bütçeyle ilgili problemler vardı. Bütçeye yakın borçlanma ve akabinde devamında gelen tahakkuk edilmeyen, sonrasında çıkan yaklaşık bütçemizin 1,5 katına yakın bütçede ekonomik anlamda sıkıntılarımız vardı. Ekonomik durumun kötülüğünden, yarım kalan veya uzatılan işler vardı. Öncelikle bütçemizi dengelememiz lazımdı. 1 yıl böyle geçti.

Biz 5 yılımızı planlamıştık ama hepsi alt üst oldu. Sebebi de dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecini yaşadık. Sağlık sektörüne her zaman minnettarız. Bu süreç kolay geçmedi. Kapandık. Projelerle ilgili süreler uzadı. 2020 çok iyi geçmedi. 2021’den beklentimiz yüksekti. Hep umutlandık. Netice itibariyle bugüne kadar geldi hala da etkisini göstermekte. Ardından iklim değişikliği gerçeği var. Bunun da dünyaya etkisi oldu. Bunu su da yaşadık. Yangınların, sellerin iklim değişikliğinden kaynaklandığını biliyoruz.

2023’e umutla bakıyorduk ama depremlerde can kayıpları yaşadık. Bence 500 yılın felaketini yaşadık. 11 il etkilendi. Bu acıları hep beraber yaşadık. Hayatlarını kaybeden, yaralanan vatandaşlarımız oldu. Bizler de burada mutlu değildik.

Bu süreçlerden geçtik. Buna rağmen yerel yönetimler olarak vatandaşa hizmet noktasında bahane üretemezdik. Projelerimizi tek tek sıraladık. İnsanların yaşam konforunu artıracak şekilde veya sıkıntıları giderecek şekilde sıralama yaptık. Projelerin alt yapısı hazırdı. İlk projemiz dere ıslahı ile başladık. Akabinde öncelik sırasına göre projelerimizi hayata geçirmeye başladık. 65 proje yaptık ama biz belki 165 proje yaptık. Büyük projeler anlamında 63 proje demiştik. Küçük işleri projeden saymıyorum. İki tanesi de yakın zamanda bitecek.

Şehirde huzuru çok önemsiyorum. Huzursuz değildik ama garip öksüz dediğimiz şehrimizde her şeyin en iyisine layık. O yüzden sosyal donatılarda sosyal projelere ağırlık verdik. Bunlardan biri sosyal tesis, çay bahçesi, Alparslan Türkeş Parkı. Alparslan Türkeş Parkı da inşallah önümüzdeki yılın 4., 5. Ayında biter. Çok güzel proje olacak. Şehrin en güzel lokasyonunda bir proje olacak.

REVİZYON ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Depremi unutmadık ama yapılan her işte çalışmalarımız oldu. Şehirde genel bir revizyon yaptık. Bazıları uzadı çok sürdü dedi ama adaletli yapmaya çalıştık. Eksik olabilir. Denetimleri çok sık yapıyoruz. Deprem felaketinden yaptığım açıklamada binaların yüzde 80’i 2000 yılı öncesi binalar.  Nüfusun yüzde 45-50 si bu binalarda yaşıyor. Bunu unutmadık. Göreve geldiğimizden beri TOKİ ile görüştük. Uydu kentle ilgili olarak da görüşüldü. Çalışanlar burada kazandıklarını burada harcasınlar istedik. Hem bunu hem de 2000 yılı öncesi binalardan kurtulalım istedik. TOKİ önümüzü açabilirdi ama TOKİ yeterli değil.

KIRKEVLERDEKİ SORUNU ÇÖZDÜK

18 uygulaması yaptık. 3 noktada yapıyoruz. Bir tanesi bitmek üzere. Bunu altlığı 1,5 yıllık süreç. Hata yapmamaya gayret ediyoruz. Benim ilk söz verdiğim Kırkevler’di.  1,5 yılı aştı. İnşallah önümüzdeki hafta bitiyor, müjdeyi verelim. İhale, proje aşamasına geliyoruz. Bizim de arsamız var orada. Biz, Milli Emlak ve vatandaşlarla ortak oturup proje çizilebilir. Burası var, 3.4. TOKİ etabı var, Tosya caddesi var.  Arazi, konut, ağacına kadar tespitlerini yaptık. Rakamsal anlamda karşılığını yazdık. 18 uygulaması oluşturduk. 1-1,5 yıl sürüyor. Tuzlu bağları da bitmek üzere. Ora da bu ay içinde bitecek. Ama esas problem Cumhuriyet Mahallesi ve Bulvar Caddesi. Vatandaş, devlet binaları yapıp bize teslim edecek anlıyor ama öyle bir durum yok. Maliyetler çok yüksek.

EN BÜYÜK PROJEMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM

Allah nasip eder, vatandaşımız teveccüh ederse ikinci dönemimizi yaşarsak, en büyük projemiz 2000 öncesi binaların kentsel dönüşümü olacak. Bunla ilgili çalışmalarımız var. Mimar Sinan Mahallesi ile ilgili de kentsel dönüşümle ilgili çalışmamız var.

MEYDANDAKİ DÜKKANLARI BEN İSTEMEDİM

Bazen söylüyorlar, ‘Bu meydan rant meydanı mı oldu? Diye. Bazı siyasi parti başkanları da bunu söylüyor. Bunu birçok kez açıkladık. Şehrin rantı olmalı, şahsi değil. Bunları yapmasak bu kadar hizmet nasıl yapılacak? Eski bakan Murat Kurum Bey, Fatma hanım şahitler, teknik heyet bunlar hepsi sağ bunlara sorulabilir. Buradaki projede ben dükkan yapmayı istemedim. Merdivenle belediye tarafından inilecekti 3 metre, Köşk Pastanesi tarafı düz olacaktı. Altı da 2 kat otopark olacaktı. Ama art niyetli eleştirilere üzülüyorum. Defalarca oturduk anlattık. Burayla ilgili 32 proje vardı. Belki 30 kere gittim geldim bakan yardımcısına. Projelerin ortaya çıkmasında dükkan yapılmasında en büyük esas bakanımızdır. ‘Buraya dükkan yap’ dedi. ‘Bu yanlış anlaşılabilir’ dedim. Ama ‘hayır dükkan yap, otoparkı tek kat yap. Dükkanları satarsın, projenin parasını buradan karşılarsın. Böyle olursa valilik tarafını da sana tahsis ederiz.’ dedi. Bu da Allah var işimize geldi. Tapuları almadan 8 ay önce bize bakanlıktan meydanı olmayan illerle ilgili yazı geldi. Bakan bey bize destek oldu. Buradan çıktı bu iş. Kazı yaptırdık buradan su çıktı. Yetkili kim varsa ‘2 kat otoparkı yapamayız’ dedi. Fore kazığı da gerek yok demişlerdi ama ben yapalım istedim. Mecburen eski SGK’nın olduğu yeri tek kat otoparka düşürdük. 1 kattan mecbur vaz geçince müze tarafı 2 kat otopark olacak, diğer tarafı 1 kat otopark olacak. Maliyetten kaçmadık, projeyi 1,5 güvenli kat sayısıyla yapıyoruz. Bu yeni yapılan devlet hastanesinden, güvenlik gerektiren askeriyeden, cezaevinden daha da sağlam bir yer olacak. Kot farkı tutmuyor birbirini. Bir de oradaki esnaf valiliğin taşınmasından rahatsızdı. Ticareti etkilemişti. Oradaki hareketliliği de sağlayacaktır meydan projesi. Bence güzel oldu. Bitince tekrar konuşmak lazım. Battı çıktı için de onu söylüyorlardı yapılırken güzel olmayacak denildi ama şimdi memnuniyet var. Altta şehrin kolektörleri var başka yönde yapılamazdı çünkü. Meydan projesinde dükkanla ilgili bizim planladığımız 41-42 dükkan. Ama tadilat yapıp sayıyı artırabiliriz. Dükkanlar bizim himayemizde olacak.  Festivaldeki konseri burada meydanda yapma şansımız yok. Ama bayramlar, resmi günler burada yapılır mı bunu valimiz bilir. Tören alanı olarak kullanılabilir. Ortasından aşağıya inilebilecek merdiven olacak. Bitince güzel olacağına inanıyorum.

BÜYÜK CAMİ ÖNÜ PROJESİ

Büyük cami projesinde kapalı otoparkı daha fazla yer altına gömülemezdi. Oraya belki 10’un üzerinde proje vardı. Bir yeri nasıl hareketlendirebilirsiniz, işletmenin olduğu yer olduğu zaman yaşam olanı oluşturur.  Orada da yaşam alanı olacak.

BÜTÇEMİZİN 8’DE 1’İ KADAR BORCUMUZ VAR

Benim göreve geldiğimde neredeyse bütçemizin 1,5 katına yakın borç ödedik. Halan daha alttan borçlar çıkıyor ödüyoruz. Vatandaşın davaları var ödüyoruz. Tazminatlar var. Ödüyoruz. Şu anda bütçemizin 8’de 1’i kadar borcumuz var. O zaman en borçlu belediyelerden biriydik bugün en ferah belediyelerden biriyiz. Bu borçlanma nerede diye sorarsanız kuruşuna kadar hesabını veririz.

ULAŞIM SORUNUNU BENCE HALLETTİK

Ulaşım sorununu bence hallettik. Niye eksik gibi görünüyor biliyor musunuz? Bazı saatlerde 8-10 bin üniversiteli öğrenci ders yaparsa bunu ben değil Ankara bile taşıyamaz. Bu öğrenciyi nasıl taşıyacaksınız? Hadi diyelim 100 araç daha aldınız bunu trafik kaldırır mı? Şu anda 34 aracımız var. 28 yeni araç almıştık maliyeti 50 milyon lira civarında. Şu anda 150 milyon lira. Kardayız.

Ben 1 dönüm arazi sattıysam belediyeye 30 dönüm arazi almışımdır. İlerleyen günlerde yeni sürprizimiz olacak.

ULUYAZI’NIN DA HASTANENİN DE YERİ YANLIŞ

Uluyazı ile ilgili bu taşıma sorunsa, bu çözülmez. Bu sorun nasıl çözülür, 15 bin öğrenciyi kampüse toplamamamız lazım. Şehrin farklı noktalarına derslikler, bölümler yapmak lazım. Rektör beyle de görüşüyoruz. İnşallah MKE tarafına bir tane fakülte kaydırılabilir. Orayı da hareketlendirir, yaşam alanı da oluşturabilir. Bana göre Uluyazı’nın yeri yanlış. Hastanenin yeri de yanlış, ilk kurulduğunda da yanlıştı. Hastane yapılırken bana sormadılar. Biz huzur bozan olan istemedik. Bir an evvel yapılsın dedik. Oranın alt yapısına müthiş paralar harcayacağız. Zemini çok kötü oranın. Ulaşımda aylık zararımız 1,5 milyon lira civarında.

Konutla ilgili revizyon uzayınca beni suçladılar. Bu revizyon 6 ayda bitiyorsa burada bir adaletsizlik var demektir. Kesin sıkıntı yaşarsınız. Biz 1,5 yılda yaptık yine hızlı yaptık bana göre. Konut fiyatları çok yüksek kiralar çok yüksek katılıyorum.

Yöresel ürünler için coğrafi ürün sayımızı artırdık.

Tuz mağarasıyla ilgili festival döneminde tuz mağarasına giren ziyaretçi sayısı toplamda 1 milyonun üzerinde. Yazın tuz mağarasına servis koyacağız.

Hacı Muradı Veli Türbesi için bir projemiz var. İlk şartım orada alışveriş alanlarının olması lazım demiştim. Ankara’da Hacı Bayram da yok mu? Büyük caminin önüne de bunun için yaptık. Uzun yol da insanlarla dolacak.

TOPLAM 1 MİLYAR LIRALIK YATIRIM YAPMIŞIZ

Bugünün maliyetleriyle 1 milyar liralık yatırım yapmışız toplamda. Son 25-30 yılda atılmayan asfaltı attık. Hiç alt yapısı olmayan yerlerin alt yapısını yaptık. Yağmur suyu hatlarıyla taşkınları önlüyoruz.

Tosya caddesiyle ilgili de projemiz var. Allah nasip ederse bir dahaki dönem, TOKİ’nin olduğu o yolda, kentsel dönüşümle birlikte caddeyi genişleterek trafiğe alternatif yol olabilir.

Karataş hamamının olduğu yeri farklı bir şekilde projelendireceğiz. Çalışmalarımız var.

Yaran eviyle ilgili ‘Çankırı evi’ gibi bir projemiz olacak. Çalışmalarımız sürüyor.

ÇANKIRI LİSESİ ÜST GEÇİTİNİ YAPTIRMIYORLAR

Lise kavşağı. Burayla ilgili geçmiş dönemlerde de, benden önceki dönemlerde 2 defa ihaleye çıkarken iptal edilmiş. Oradaki üst geçitle alakalı çınar ağaçları kesilmesin, bazı eksiklikler giderilsin diye projeleri yeniden çizdirdik. Devlet Demir Yollarına gittik, ‘Şuraları şöyle yapın, şunu ben yapmam’ dedi. Biz ‘belediye olarak yaparız’ dedik. Çevre yolu bitseydi bunla uğraşmazdık. Devlet Demir Yolları Müdürü, genel müdürler, bölge müdürleri, teknikerler, yetkili kim varsa projeyi onaylatıp ihale aşamasına geçeceğiz ki tam o esnada bakan bey değişti. Demir Yolları Genel Müdürü değişti. Yeni bakan ‘Bunu yapamayız’ dedi. Coğrafi anlamda öyle bir yerdeyiz ki adım attığınız her yerde kara yolları var demir yolları var DSİ var ve hepsinin müsaadesini almanız lazım. Projeyle ilgili bize müsaade etmiyorlar. Orası gereken bir proje. Ayrıca Terminal Kavşağına ve Hacı Ali Kavşağına alt geçit, üst geçit lazım.  Bunlarla ilgili çalışmalarımız var. Terminal Kavşağını biz imalata başladığımızdan sonra 2 ayda bitiririz. Trafiği çok rahatlatacaktır.

ŞEHRİ MUTLAKA AÇMAMIZ LAZIM

Şehrin yerleşim alanını açmamız lazım. Bunları da ticari alanlarla, kurumlarla yapabiliriz. Ama kurumları götürme şansımız artık yok. Şehri planlarken bunların hep düşünülmesi lazımdı. Şehri bir kere kesinlikle açmamız lazım. Bana göre yapraklı yolu MKE tarafı. Orada 13 bin 500 konutluk alan hazır. Oraya da bir kooperatif kuruyoruz, insanlar oraya gelsin diye. İnsanlara orayı cazip hale getirmemiz lazım.

Valimizle, vekillerimizle aramızda problem yok. Huzur içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Projelerimizi devam ettirmek adına başkanlığa tekrar aday adaylığımı yaptım.

ALTERNATİF SUYU BULMAMIZ LAZIM

Ülke ve şehrimizin en büyük problemlerinden biri de su sorunu. Bunu ne yazık ki yaşayacağız. Bu yıl yaşanan sıkıntıda yağışlar çok az olmadı ama çok agresif yağışlar oldu. Kalitesiz su baraja geldi. Bizim barajımız aslında sulama barajı. Barajda altı mille doluyor. Bizim arıtma tesisi için kullandığımız verimli su ortada kalan su. Bu sene bu barajdaki su karıştı ve verimli suyu alamadık. Sadece biz yaşamadık bu sorunu. Başka illerde yaşadı. Suyun renginde sıkıntı oldu. Tüketimde büyük bir artış oldu. İlçeler bizden fazla su tüketti. Tüketim merkezde de çok olduğundan yüksek yerdeki depoları dolduramadık.  Ama kesinlikle alternatif suyu getirmemiz lazım ve biz bunu getireceğiz.

İmaret vakfıyla ilgili sivilde de böyle etkinliklerimiz var. Esnaf arkadaşlarımızın da var. Üniversite okuyan öğrencilere destek olmak istedik. Taşın altına elimizi koyduk.

Çankırı genelinde MHP’li belediyelerin sayısının da artacağını düşünüyorum.”

Başkan Esen’den ‘Meydan’ açıklaması: Dükkan yapılmasını ben değil Bakan Kurum istedi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin