Çankırı İli Arı Yetiştiricileri Birliği Çalıştayı 19-20 Mart tarihlerinde yapıldı

featured
service

Çankırı İli Arı Yetiştiricileri Birliği organizesinde Arıcılık Çalıştay’ı gerçekleştirildi.

Cumartesi günü başlayıp Pazar günü de devam eden Çalıştay’a 200’ün üzerinde arıcı katılarak bilgi sahibi oldu.

Büyük Otel’de gerçekleştirilen Çalıştay’a İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Nuri Ustaoğlu, Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Ayvaz Çal, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Tamer, Ziraat Yüksek Mühendisi ve Arıcılık Uzmanı Ahmet İnci, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Hayrettin Akkaya ve çok sayıda arıcı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda Çankırı İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Tamer “Birliğimizin şu anda aktif 495 üyesi vardır. 2015 yılında Arılı Kovan Desteklemeleri kapsamında 392 üyemiz yaklaşık 26 000 Koloniye 260 bin TL destek almıştır. Arıcılarımızın iki önemli problemi olduğunu biliyoruz. Birincisi üretim, ikinci si de pazarlamadır. Üretim esnasında yaşanan problemler; Arılara iyi bakım, Damızlık, Arı Hastalıkları, Bilinçsiz gezginci arıcılık ve Şekerli üretim’dir.

Maalesef ülkemizde damızlık arı üretimi konusunda problem büyüktür. Bir bölgede üretilen ana arı farklı isimler altında her bölgeye gönderilmektedir. Bir diğer problem isteyen arıcı istediği bölgeye arılarını nakil edebilmekte böylece arı yığılmaları oluşmakta hem de hastalıklar kolayca yayılmaktadır.

İkinci problemimiz pazarlamadır. Maalesef ülkemizde şekerle üretim, arı görmeden bal üretimi yapılamaktadır. Bu artık sır değildir. Bu sahte ballar piyasada 10-15 TL’ye satılmaktadır. Sahte üretimle hem doğal üretim yapan arıcımızın emeği çalınmakta hem de gerçek arıcılık zarar görmektedir.

2015 Yılı Çankırı ilimizin bal veriminin ortalama kovan başına 4.5 Kg. olması balın maliyeti hakkında bize iyi bir fikir vermektedir.

Hedefimiz Çankırı Balının Markası olan’ ‘CANAYBİR’ markası adı altında mükemmel bir paketleme tesisi kurarak siz arıcılarımızın ürettiği doğal balı tüketiciye ulaştırmaktır.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nuri Ustaoğlu “İl genelinde 2015 yılında arılı kovan sayımız; 54.063 adet fenni kovan, 685 adet sepet tipi kovan üzere toplam 54.748 adet Arılı kovan, 244.711 kg. bal üretimimiz ve 23.890 kg bal mumu üretimiz olmuştur. Mevsim olumsuzlukları nedeniyle 2015 yılı son 10 yılın arıcılık için en kötü yılı olmuştur. Kovan başına ortalama bal üretimimiz 5 kg olmuştur. Mevcut arılı kovan sayımızda % 10 oranında eksilme olmuştur. Yine 2016 yılı kışlama sonunda da bir önceki yılın olumsuzlukları neticesinde arı kolonilerimizde % 30’ a varan ölümler görülmüştür.

Arıcı Birliklerimiz; Çankırı İl merkezinde Arı Yetiştiricileri Birliği yanında, 2015 yılında Kurşunlu İlçemizde ve Çerkeş İlçemizde Bal Üreticileri Birliği kurularak İl genelinde 3 adet birliğimiz bulunmaktadır.

Arıcılarımıza 2014 yılında % 50 Bakanlık destekli 11 İlçemizde 160 üreticimize 1920 adet Polen Tuzaklı kovan altlığı dağıtılmıştır.

2015 Yılında arılı kovan desteklemesi kapsamında İl genelinde Toplam 550 işletmede 37.653 adet arılı kovana 376.530 Tl destekleme ödemesi yapılmıştır.

İlimize İl dışından 5 İlçeye toplam 163 adet arıcı ile 37.325 Adet arılı kovan ile gezginci arıcı konaklatılmıştır. Yaklaşık 168 Ton bal üretimi yapılarak ülke ekonomisine katkı sağlanmıştır.

Merkez İlçede 2015 yılı programlı “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor Projesi” kapsamında Kırovacık köyünde 17 bayana (80 saatlik) arıcılık kursu sonunda kurs bitirme belgesi verilmiştir.” diyerek Müdürlük olarak taleplere açık olduklarını ifade etti.

Açılış konuşmaları sonrasında Yüksek Ziraat Mühendisi Ahmet İnci, Arıcılık bakım işleri ve damızlık sorunu hakkında sunum yaptı.

İnci, arıcılık olarak merdivenin henüz birinci basamağındayız diyerek “Arıcılık yapmak için arıyı anlamak, arıyı okumak gerekiyor. Arının davranışını iyi bilmemiz lazım ki onu iyi yönetebilelim.” dedi ve Çankırı’nın Arıcılık için iyi bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Hayrettin Akkaya’nın Arı Hastalıkları sunumu ile ilk günkü Çalıştay tamamlandı. 

Kaynak:Bizim Çankırı

Çankırı İli Arı Yetiştiricileri Birliği Çalıştayı 19-20 Mart tarihlerinde yapıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin