Çankırı’da doğal afetlerle ilgi stratejik plan belirlenecek

featured
service

İl Genel Meclisi Mart ayı birleşimleri başladı. Meclis Başkanı Mustafa Çıbık başkanlığında yapılan birleşimde gündem maddeleri görüşüldü.

Açılış ve yoklamanın ardından, Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilin etkilendiği deprem nedeniyle meclis üyeleri tarafından doğal afetlerle ilgi stratejik plan belirlenmesi konusu ile ilgili olarak önerge verildi.

Meclis Başkanı Çıbık, “İlimizin Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde bulunmasından nedeniyle,  Valilik koordinesinde İl Özel İdaresi, AFAD ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla beraber doğal afetlerle ilgi Stratejik Plan belirlenmesi konusu incelenmek üzere tüm komisyonlara havale edildi” dedi

Çıbık, yaşanan deprem ve deprem haftası ile ilgili olarak; Çankırı’nın da deprem bölgesinde olduğunu aktararak, “Toplumumuzda deprem bilincinin oluşturulması ve depremlere karşı daima hazırlıklı olunması amacıyla, ülkemizde her yıl 1–7 Mart tarihleri arasındaki hafta, ‘Deprem Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Deprem Haftası, bilinçlenme, depreme karşı daha dayanıklı yapılar yapma, bir deprem felaketi halinde de, toplum bilinci ve dayanışması içinde hareket edilmesi bakımından hayati önem arz etmektedir. Ani Gelişen Doğal Afet olarak değerlendirilen depremler, yaşandıkları bölgelerde çok büyük can ve mal kaybına sebep olmaktadır. Ülkemizde son yıllarda yaşanan 17 Ağustos 1999 Gölcük, 12 Kasım 1999 Düzce ve 23 Kasım 2011 Van ve 6 Şubat 2023’te saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde, aynı gün dokuz saat sonra yine Kahramanmaraş üslü 7,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Deprem Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ başta olmak üzere çevre illerde yoğun olarak hissedildi. Yalnızca Türkiye sınırları içinde 13,5 milyon kişi depremden doğrudan etkilendi. Devletimiz tüm imkanları ile deprem bölgesinde.” dedi

“Depremi engelleme şansımız yok ama deprem ile yaşamanın yolunu bulmak konumundayız” diyen Çıbık, “Afet Öldürmez İhmal Öldürür” veciz sözü gereğince bina yapan vatandaşlarımız ile denetim yapan kurum ve kuruluşlarımıza önemli görevler düşmektedir. Binanın yapımında yer seçimi, zemin etüdü, proje ve inşaat safhaları titizlikle yapılmalı, çıkarılan ilgili kanun, yönetmelik ve diğer kurallara titizlikle uyulmalıdır” dedi.

Çıbık, ayrıca deprem bölgesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Birleşimin dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Parti grup başkanvekili Ruhi Şeker, EYT düzenlemesinin yasalaştığını dile getirerek hayırlı olsun temennisinde bulundu.

MHP Grup Başkanvekili Kamil Çoban, ise, asrın felaketinin yürükle yaktığını dile getirerek, “Ölenleri geri getirmek elimizde değil ama yaraları sarmak yenilerini yapmak elimizdedir. Yıkılan yerler Allah’ın izniyle yeniden ayağa kaldırılacaktır. Devletimiz yüzyılın en büyük felaketine karşı yüzyılın en büyük çabasını sarf ederek gereğini yapacaktır.” dedi.

Çankırı’da doğal afetlerle ilgi stratejik plan belirlenecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin