Çankırı’nın yöresel lezzetleri, Yöresel Mutfak ve Kültür Evinde sunulacak

featured
service

Çankırı’nın tescilli yöresel lezzetlerini bir arada sunacağı ‘Çankırı Belediyesi Yöresel Mutfak ve Kültür Evi’nin açılışı dün Cuma namazına müteakip gerçekleştirildi.

Karataş Mahallesi Uzunyol Caddesi Ferit Akalın Radyo ve iletişim Müzesi karşısında hizmet verecek olan Yöresel Mutfak ve Kültür Evi’nin açılışına Vali Abdullah Ayaz, Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Cumhuriyet Başsavcısı Oğuz Şükrü Ener, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, STK ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, “2019 yılında da ifade ettiğim gibi şehrin kalkınmasında daha yaşanabilir ve kültürel anlamda ileri seviyeye adım atabilmesi anlamında 3 tane sac ayağı söylemiştik. Bir tanesi sanayi, çok şükür ki bugün sanayimiz büyük bir ivme kazandı. Üretim anlamında dışa dönük yaptırımlar anlamında, ihracat anlamında. Diğeri üniversitemiz hızla gelişiyor ve büyüyor, öğrenci sayımız artıyor. Bir tanesi de turizm demiştik. Turizm anlamında da öncelikle lokomotifi tuz mağarası demiştik. Alternatif turizm anlamında çok şükür geçen yaptığımız festivalde bunu perçinlemiş olduk” dedi.

Tuz mağarasında yaptıkları festivalin çok hızlı ses getirdiğini aktaran Esen, “Bir milyon ziyaretçi demiştik. Belki hayal gelmişti esnafımıza halkımıza ama görülüyor ki festivalle beraber 750 bin ziyaretçiye ulaştık. Tabi bunları yaparken, bu adımları atarken, arkasından gelecek sesi hep 50 yılın inanın şehrin planlamasını yaparken, sadece imarda değil, kültürel ve manevi anlamda da 50 yılları 100 yılları planlamıştık. O gün belki anlaşılmamıştı ne yaptığımız. Hep şunu söylemiştim, 10 yıl sonra 20 yıl sonra bu şehre neler yaptığımızı inşallah görecek ve bize de gösterecek demiştik ömrümüz vefa ederse” dedi.

Esen sözlerine şu şeklide devam etti:

“Fuar yapmıştık. Fuar belki belediyemizin işi değildi ama bu şehre özgüven duygusunu arttırmak noktasında Çankırı’da nelerin üretildiğini, nelerin yapıldığını bu şehre nasıl bir katkı sağladığını ülke ekonomisine nasıl bir katma değer sağladığını bu şehirde görsün istedik. Yani Çankırı’yı hakir görmesin istedik hiç kimse. Özellikle şehir dışında yaşayan Çankırılı hemşerilerimizin bıraktıkları bu şehirde göç veren şehrimize geri dönmelerini sağlamak adına bu şehirde de nelerin olduğunu göstermek istedik. Ve hakikaten çok büyük etki aldı. Bunlardan bir tanesiydi bir tanesi de uluslararası ticaret yapan ihracat yapan bir tane firmamızın davetiyle ki ben herkesi davet ederim demiştim uluslararası bütün aşçılarımız davet etti. Hemen akabinde bize katma değer kattılar öyle söyleyeyim”

Kültürel değerlerimize de sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bir tane yatak firması çok büyük bir sanatçıyla yatak üretti ve bunun lansmanını bu büyük sanatçıyla yaptı. Son bir aydır 3 defa ulusal ve uluslararası basın mensupları mağaramıza geldi. Bunun akabinde de geçen hafta da lansmanını mağaramızda yaptılar. İnşallah bu ayda televizyon ekranlarında izleyeceğiz. Yani attığımız adımların yansıması çok çabuk geldi. Tabi bunları yaparken kültürel ve manevi değerlerimize sahip çıkarken geçen Cuma’da hep birlikte Büyük Camimizin önündeki meydan ve otopark alanının temelini hep beraber attık. Bunun sebebi de geçmişten aldığımız bu değerleri gelecek nesillere bugün yaşanabilir ilerleyen süreçte de daha yaşanılabilir sürdürebilir hale getirmek içindir. Bunun için de bu konağımızın geçmiş dönemde yapılmış restorasyonu biz de bu gastronomi anlamında yöresel ürünlerimizi tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla konağımızı açıyoruz. Sosyal tesislerimizi açtık bu dördüncüsü inşallah ilerleyen dönemlerde de devam eden projelerimiz var. Gayemiz buradan kar etmek değil. Gayemiz şu ki bugün ki bana göre bütün samimiyetimle söylüyorum bunu da rakamlarla ispat edebilirim. Türkiye’nin gastronomi anlamında 5 şehrinden bir tanesiyiz. Gelirken baktım acaba biz kaç tane coğrafi işareti aldık diye, 13 tane almışız. Adana’nın 16. Bunu gururla söyleyebiliriz. Biz göreve geldiğimizde müracaat edilmiş ama bir tane coğrafi ürünle ilgili tescilli ürünümüz yoktu. Bugün 13 tane. Allah nasip ederse bunu yirmiye çıkaracağız.

Yani hep ifade ettiğim gibi bir undan bir tuzdan bir şekerden bu kadar ürün üretebilen tabi bunun geçmişine baktığınızda yokluklarla büyümüş nesiller var. Bu coğrafya bir tane buğday tanesinden un ondan neler yapılabilir hamur işinde bunu bütün dünyaya gösterdiler. Bu işletmemizle ve diğer tesislerimizle coğrafi işaretler üreteceğiz yöresel ürünler üreteceğiz. Buradan da diğer esnaf arkadaşlarımıza örnek olacağız. Bugün birkaç işletmemizde coğrafi işaretler ürünlerimiz satılmaya başladı.”

Esen’in açılış konuşması sonrasında açılış kurdelesi kesildi ve konuklara yöresel ikramlar yapıldı.

Çankırı’nın yöresel lezzetleri, Yöresel Mutfak ve Kültür Evinde sunulacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin