İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Kurban Bayramı açıklaması

featured
service

Çankırı Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı. Akıllarda kalan soru işaretlerini cevaplayan Müdür Çakır Kurban Komisyonu kararlarını açıkladı. Müdür Çakır yaptığı açıklamada; Çankırı Valiliğince, ilimiz Valisi başkanlığında oluşturulan Kurban Komisyonu tarafından gerekli tedbirlerin alındığını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Kurban Bayramı öncesi ve süresince İl ve İlçe Müdürlüklerinde gerekli görevlendirme ve nöbet düzeninin oluşturulduğunu belirtti.

Kurban bayramı sürecinin sağlıklı bir şekilde geçmesinde toplumun her bireyinin ayrı ayrı öneminin olduğuna vurgu yapan İl Müdürü Çakır “Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı için 2017 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ 21.06.2017 tarihli ve 30103 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Hayvan sağlığı, sağlıklı et ve gıda tüketimi denildiğinde elbette ilk akla gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız olmakla birlikte Kurban Bayramı,  her bireyin sorumluluk sahibi olmasını gerektiren bir süreçtir. Celebinden kasabına, kasabından vatandaşına herkes bu dört günlük sürecin önemli bir parçasıdır.

Kurban Bayramı sebebiyle; Küçükbaş ve Büyükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde hayvan hastalıklarının yayılma riski de artmakta, artan risk nedeniyle gerek insan gerek hayvan sağlığı tehdit altına girmekte, dolaylı olarak ülke ekonomisinde büyük kayıplara neden olunmaktadır. Bu olumsuzlukların önlenmesi amacı ile bir takım tedbirlerin alınması; yetiştiricilerin, hayvan satıcılarının ve hayvan alıcılarının bu tedbirlerin gereklerini yerine getirmeleri önemlidir.” dedi.

 “Hayvan satış yerleri Valiliğimiz Kurban Komisyonunca düzenlenmekte ve denetlenmektedir.” diyerek sözlerine devam eden Çakır “Halkımızı bu satış yerlerinden kurbanlıklarını almak ve izinli kesim yerlerini kullanmak konusunda uyarmak isteriz. Ayrıca bu yıl gün geçtikçe azalan kasaplık hayvanlarımızı koruyup, artışını sağlayabilmek adına gebe ve damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanlarının kurban olarak satılmasına kurban satış yerlerine sokulmasına ve kurbanlık olarak kesilmesine Bakanlığımız tarafından yasak getirilmiştir. Bakanlığımız hayvan bilgi ve hareketlerini düzenleyen TÜRKVET’ sisteminde kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla  https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/ web sayfasını hazırlayarak kullanıma açmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir. Ayrıca söz konusu bilgilerin sorgulanabileceği” HaySag” isimli mobil uygulama geliştirilerek kullanıma açılmıştır. Satın alınacak kurbanlıklarla ilgili bilgilere vatandaşlarımız bu şekilde ulaşabilirler. Ayrıca Bakanlığımız Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüzce Kurban Rehberi hazırlanmış ve dağıtımı yapılmıştır. Konuya ilişkin daha fazla bilgi için Bakanlığımız resmi internet sayfası veya Çankırı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz internet sayfası kullanılabilmektedir.” dedi.

Hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Çakır “Vatandaşlarımızın hayvan seçerken seçilen hayvanın, gebe ve damızlık dişi olmamasına dikkat etmeleri, ülkemiz Hayvan Varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanların kurban olarak tercih etmeleri çok önemlidir. Kurbanlık olarak satılmak amacıyla çeşitli bölgelerden getirilen kurbanlık hayvanların, kulak küpelerinin bulunması, büyükbaş hayvanlar için Hayvan Pasaportu Belgesinin, küçükbaş hayvanlar için ise Hayvan Nakil Beyannamesinin bulunması gerekmektedir. Kesimi yapılan hayvanların kulak küpeleri köylerde muhtarlara teslim edilmeli, Muhtarlar tarafından teslim alınan küpeler İlçe Müdürlüklerine teslim edilmelidir.  Eğer hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk, ağız burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler,  kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Hayvanlar durgun ve halsiz olmamalı, aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır. Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar Veteriner Hekim kontrolünden sonra verilmelidir.  Hayvanlar kesim öncesinde 12-24 saat civarında dinlendirilmelidir.

Hayvan hakları açısından Kurban Bayramında görev alan kasapların işinin ehli olması önemlidir. Taşıma, kesim öncesi ve kesim anında hayvanlara eziyet edilmemeli yüksekte kesim yapılarak kanın akışı sağlanmalı ve kesim hijyenine dikkat ederek çalışılmalıdır. Din görevlileri de kurban kesiminde bilimsel olarak açıklanan; hayvan refahı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, halk sağlığı adına dikkat çekilen hususların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

 Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesi, et ve deri dâhil tüm yan ürünlerin ülke ekonomisine katkısını sağlayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiği hatırlamakta fayda vardır.

Kesim sonrası etlerin saklanması ve tüketim şekline dair püf noktalar da göz ardı edilmemelidir. Kurban kesiminin bir ibadet olduğunu ve bu anlayışa sadık kalarak tüm kurallara uyulması gerektiği yönünde vatandaşımızın üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz.

Tüm halkımızın Kurban Bayramını tebrik eder, kurbanlarınızın makbul ve kabul olması dileklerimizle; Nice güzel Bayramlar dileriz.” dedi. 

Kaynak:Bizim Çankırı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Kurban Bayramı açıklaması

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin