Millî Mücadele Günlerinde Ankara konferansı gerçekleştirildi

featured
service

Çankırı Karatekin Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanlığı tarafından organize edilen Millî Mücadele Günlerinde Ankara Konferansı, Uluyazı Kampüsü Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Konferansa Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ahmet Özcan, ÇAKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Yüksel Özgen, ÇAKÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Recep Büyüktolu, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Çapa’nın katıldığı konferans, saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunmasıyla başladı.

Millî Mücadele yıllarında Ankara’nın kritik durumunu ve bu mücadelede ki önemine değinen Mesut Çapa “Ankara’da güçlü bir Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti vardı. Özellikle bunlar içerisinden Ankaralı Seymenler, büyük bir kalabalıkla Dikmen sırtlarında Mustafa Kemal Paşayı karşılamışlardı.’’ sözleriyle konuşmasına başladı. Ankaralı Seymenlerin adeta Mustafa Kemal’i bağrına bastığını söyleyen Çapa, Ankara ve Seymen fotoğraflarını katılımcılarla paylaştı. Fotoğraflar eşliğinde, Ankara’da bulunan Taş Han, Vilayet Konağı ve Ziraat Mektebi gibi yapılardan ve kullanım amaçlarından da bahseden Çapa ‘’Şu an Meteoroloji binası olarak bilinen Ziraat Mektebi, Millî Mücadele yıllarında Mustafa Kemal Atatürk’e ev sahipliği yapmıştır.’’ dedi.

İlk meclisin kurulması ve isminin konulması hakkında bilgiler veren Çapa, konuşmasının devamında şu sözleri söyledi:

‘’Meclisin adı ne olacak tartışmaları vardı. Kimisi ‘Meclis-i Kebir’ olsun demiş. Kimisi ‘Kurultay’ olsun demiş. O günlerde olağanüstü günler yaşanıyor; bu yüzden meclise ‘Olağanüstü Meclis’ ismi veriliyor. Bu meclis, her ne kadar İstanbul Hükümeti tarafından meşru görülmese de 1923 yılına kadar hem Millî Mücadeleyi hem de Anadolu’yu idare edecektir. Bu mecliste bulunan 7 temsili üyenin birçoğunun da yine İstanbul Hükümeti tarafından vatan haini ilan edilerek idamları istenmiştir. Buna karşılık Ankara Hükümeti de müftülük emri ile Ankara ve çevre illerinde bulunan müftülüklere fetva çıkartma emri vermiştir.”

Ankara’nın Millî Mücadele yıllarının öncesine de değinen Çapa ‘’Ankara 1800’lerin sonlarında tren yoluna kavuşmuş ve istasyon açılmıştır. O dönem için bu çok önemli bir gelişmedir.’’ dedi. İnebolu üzerinden Ankara’ya, oradan da tüm Anadolu’ya gönderilecek olan yardımların Millî Mücadele için önemine vurgu yapan Çapa, İnebolu ve Ankara arasındaki, bugün İstiklâl Yolu olarak bilinen yolun, o günlerde Anadolu’ya açılan en önemli kapı olduğunun altını çizdi.

Çapa, Millî Mücadele yıllarında Ankara’da temelleri atılan önemli kurum ve kuruluşlarla ilgili bilgiler vererek Anadolu Ajansı tarafından Osmanlıca olarak çıkarılmış ilk yazılı metin gibi bazı değişik kaynaklara ait önemli fotoğrafları da katılımcılarla paylaştı.

Soru-Cevap kısmının ardından Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ahmet Özcan’ın Prof. Dr. Mesut Çapa’ya katılımlarından dolayı tuz lambası hediye etmesiyle konferans sona erdi.

  

Kaynak:Bizim Çankırı

Millî Mücadele Günlerinde Ankara konferansı gerçekleştirildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin