Suriye’de Tarihin Sonu konferansı gerçekleştirildi

featured
service

Çankırı Karatekin Üniversitesi Avrasya Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇAVSAM) tarafından organize edilen “Suriye’de Tarihin Sonu” konferansı 31 Mart 2016 Perşembe günü gerçekleştirildi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Kırmızı Salonda ki konferansa İİBF Dekanı Prof. Dr. Hasan Akça, Çankırı Karatekin Üniversitesi Avrasya Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Reha Yılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katılırken konuşmacı olarak da Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Altan Çetin yer aldı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Avrasya Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Reha Yılmaz’ın açılış konuşması ile başlayan konferansta daha sonra kürsüye gelen Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Altan Çetin, konuşmasına yazarı olduğu ve ÇAVSAM tarafından yayımlanan “Suriye’de tarihin Sonu” kitabına katkılarından dolayı Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş ve ÇAVSAM’a teşekkür ederek başladı.

Prof. Dr. Altan Çetin konferansa Suriye’de devam etmekte olan krizin anahatlarını çizerek başladı. Çetin, Suriye’de büyük bir hesaplaşma olduğunu ve bu hesaplaşma sonucunda bugün Suriye’nin sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel olarak çöktüğünü belirtti. Batılılar için bu tarz bir çöküş olmadan müdahale edilmesinin mümkün olmadığını ve bu savaşın bu nedenle bu kadar uzadığını ifade etti.

Prof. Dr. Çetin, Suriye’de tarihin sonundan söz etmenin iki temel düşünceyi anlattığını, bunlardan birincisinin, Suriye’de Osmanlı sonrası devam edip giden sürecin nihayetlenmesi ve Baas diktatörlüğünün sona erip yerine Suriye halkının kendi öz iradesinin sandığa yansıdığı imasını veren bir idari mekanizmanın kurulması olduğunu açıklarken. İkincisinin ise birkaç yüzyıldır süren sömürge hegemonyasının tarihi yeniden üretip gelecek yüzyıl adına kendi statükosunu devam ettirecek düzeni kurup sürdürmesi olduğunu belirtti. Daha sonra bu sürecin tarih kronolojisiyle sürüp giden lakin olguları ile dalgalanmalar yaşadığını, Ortadoğu’da Osmanlı sonrasında bölgede yaşananlara döngüsel tarih tasarımdan bakıldığında muvakkaten de olsa, tarihin sonu olduğunu anlattı. Suriye’de yaşananlara tarihin olgusal yapısı üzerinden takip edilebilen ahbarî yapısına kıyasla çok daha belirleyici ve umranî şekilde yaklaşılması, bunları tasvir ve tahlil etmeden olayların takibinin sadece bir tahkiyeyi izlemek olacağını söyledi.

Çetin, konferansın devamında Ortadoğu’da Arap baharı ve sonrası süreçte yaşananların en dramatik ve ibretlik sonuçlarının Suriye’de ortaya çıktığını, bölgenin tüm fay hatlarının adeta bu ülkede aşikar edildiğini anlattı. ABD, Rusya gibi küresel güçler yanında İran, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi bölge devletlerinin de soruna katıldığını, ayrıca bu mücadeleye Hizbullah, el-Kaideci gruplar, PYD, IŞİD (DAİŞ) gibi vekâletçi yapıların eklendiğini, bunlarla birlikte ülke içinde mücadele eden muhalif gruplar ve nihayet Esed rejiminin sahada yansımaları ile Suriye’nin bir cadı kazanına döndüğünü ve bu sorunun çözümünün bu nedenle çok zor olduğunu belirtti.

Konferansın sonunda dinleyicilerin sorularını cevaplayan Çetin, Türkiye’nin Suriye krizinin çözümünde öncül rol oynaması ve sınırlarda mültecilerin Türk toplumuna uyum sağlayabilmeleri için uyum sürecini yaşayacakları kentlerin oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Konferansın sonunda ÇAVSAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Reha Yılmaz, konuşmacı Prof. Dr. Altan Çetin’e konferansa katılımlarından ve Merkez faaliyetlerine katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.

 

Kaynak:Bizim Çankırı

Suriye’de Tarihin Sonu konferansı gerçekleştirildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin