Çankırı Kültürünü Yaşatma Derneği, faaliyetlerine başladı

featured
service

Geçtiğimiz ay içerisinde kurulan Çankırı Kültürünü Yaşatma Derneği faaliyetlerine başladı. Dernek Başkanı Serpil Özkan, dernek binasında gazetecileri ağırlayarak açıklamalarda bulundu.

Abdülhalik Renda Mahallesi Yamaç Sokak Arslanoğlu apartmanı A Blok zemin kattaki dernek binasında basın mensuplarını ağırlayan Başkan Serpil Özkan, amaçlarının Çankırı’nın kültürel değerlerini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu aktardı.

Özkan, Çankırı sevdalısı herkesin katkı ve desteklerini beklediklerini dile getirdi.

Derneğin 23 Aralık 2022 tarihinde kurulduğunu dile getiren Çankırı Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Serpil Özkan, Necdet Tunçkafa, Zeynep Gamzeli Küçükbabuccu, Ali Bülent Dereli, Esra Gökmen, Hülya Kütükçü ve Şule Merzi ile bu yola çıktıklarını dile getirdi.

En önemli amaçlarının Çankırı’nın geleneksel kültür mirasını yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu aktaran Özkan, “Çankırı tarihine, kültürüne, yaşayışına ait kaynakların ulaşılabilirliğini artırmak Çankırı geleneksel kültürünün unutulmamasını sonraki nesillere aktarılmasını sağlamak gayreti içindeyiz” dedi.

Çankırı’nın ilçeleri ve köyleri ile bir bütün olduğunu belirten Özkan, şöyle devam etti: “Adetlerimizin, yemeklerimizin yorumlarında bölgeden bölgeye farklılıklar vardır. Bir bütün olarak önceliğimiz eksikliklerimizi tamamlamak yaşantıları yerinde görüp incelemek öğrenmek tarihi ve kültürel değerlerini sonraki nesillere aktarılmasına aracılık etmektir. Bu amaçla yapacağımız çalışmalarda Çankırı sevdalısı, kültür aşığı, gönül dostlarımızın bizlere vereceği destek çok önemlidir.

Çankırı lezzetlerini tanıtacak bir kitap yayınlayacağız. Bu konuda yaşı 70’in üzerinde olan 33 Çankırı çınarı ile röportaj yaptık.

Folklorun yaşatılmasında önemli bir yeri olan halk oyunlarını canlandırma, temsil özelliğini değerlendirme yolunda çalışmalarımız olacak. Bu konuda Türkiye Halk oyunları federasyonu seçici kurul üyesi, halk oyunları hocası yönetim kurulundaki arkadaşımız Sayın Nejdet Tunçkafa’nın önderliğinde halk oyunları ekibi hazırlama aşamasındayız. Her yaş grubuna açık gönüllülerin talepleri değerlendirilip en yakın zamanda yapacağımız genel kuruldan sonra çalışmalara başlanacaktır. Daha önce defalarca büyük başarı ile yaptığı bu çalışmaları derneğimizin çatısı altında kültür aşığı gönül dostlarımızla devam edecektir.”

Kara kalem çalışmaları, tuzdan hediyelik eşyalar yapan Buğday Pazarı Medresesinin önemli şahsiyetlerinden Sayın Ali Bülent Dereli’nin de bu çalışmalarını yapacağımız faaliyetlerde değerlendirmeyi düşünüyoruz.

Çankırı kültürü ile büyüyen, yaşantılarıyla bu kültürü devam ettirme çabasında olan gençlerimiz bizim derneğimizin amacı olan nesilden nesile aktarma bölümünde bizlere enerji ve birikimleri  ile  itici güç olacaklarında hemfikiriz.

Sayın Zeynep Gamzeli Küçükbabuccu, Şule Merzi, Esra Gökmen, Hülya Kütükçü bu misyonu yüklenebilecek değerli kardeşlerimizdir.

Yönetim kurulu arkadaşlarımızla zaman içinde yaptığımız konuşmalarda herkesin içinde yanan bir memleket ateşi ve sevdası vardı ve bizleri bir araya getirerek gayretlerimizi birleştirme yolunda yüreklendirdi.

Çıktığımız bu yol geçmişin kırıntılarıyla geleceği inşa etme çabasıdır. Yaşarsak yaşatırız geleceğe aktarırız diye düşünüyoruz. Gayretlerimizin vakti geldiğinde gereken iltifatı alacağına inancımız tamdır.

Çalışmalarımızı duyan hemşehrilerimiz tarihine ve kültürüne değer verip koruma arzusundaki her yaştan memleket ve kültür aşıkları yanımızda yer almaya başlamıştır. ‘Nasıl katkı sağlarız?’ Diyerek bizleri hem yüreklendiriyor hem de çalışmalarımıza destek olacaklarını teyit ediyorlar.”

Çankırı Kültürünü Yaşatma Derneği, faaliyetlerine başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin